7 manieren om je sollicitatie te verknallen

Reno Polman, Accountmanager

30 april 2017

Solliciteren is niet makkelijk. Er staat altijd behoorlijk wat druk op, want je wilt graag aan het werk, of je bent hard toe aan een nieuwe uitdaging. Een spelfout in je sollicitatiebrief kan je de das om doen, maar ook als je onhandig bent in het sollicitatiegesprek verspeel jij je kansen. In dit blog geven wij een aantal voorbeelden van de meest gemaakte fouten tijdens een sollicitatiegesprek.

1. Liegen op je CV

Eerlijkheid duurt het langst en ook al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt het wel. Doe jezelf nóóit beter voor dan je bent. Lieg niet over vaardigheden, scholing, ervaring en dergelijke zaken. Het komt altijd boven water wanneer je CV wordt doorgelicht. Probeer daarom geen gaten te vullen, eerlijkheid wordt beter gewaardeerd.

2. Slechte voorbereiding

Bereid je sollicitatiegesprek goed voor. Je gaat gegarandeerd de mist in als jij je niet hebt verdiept in het bedrijf en als je niet weet wat de behoeften zijn van de werkgever. Ga daarom op onderzoek uit. Dit hoeft niet moeilijk te zijn, want Google kan je doorgaans een heleboel over je toekomstige werkgever vertellen!

3. Negativiteit

Wees nooit kritisch over een oud-werkgever. Dit kan écht niet tijdens een sollicitatiegesprek. Het is voor je toekomstige werkgever dan de vraag hoe lang het duurt, voordat je hem gaat afzeiken. Er is geen werkgever die daarop zit te wachten. Wees altijd positief en optimistisch!

Niets is zo frustrerend als afgewezen worden bij een sollicitatie
Niets is zo frustrerend als afgewezen worden bij een sollicitatie

4. Geen vragen stellen

Door goede vragen te stellen tijdens je sollicitatiegesprek, maak je een goede indruk. Je toont daarmee interesse en daarmee kom je enthousiast over. Bereid daarom een aantal vragen voor en wanneer die vragen automatisch beantwoord worden in het gesprek, probeer er dan altijd minimaal twee bij te bedenken.

5. Te traag!

Als je traag overkomt, dan is de kans minimaal dat je wordt aangenomen. Als je traag bent in gesprek, traag bent van begrip, niet uitgeslapen overkomt of zelfs niet vlot loopt (echt waar), dan denkt de werkgever dat je ook niet vlot bent in je werk.

6. Niet goed ‘afsluiten’

Rond een sollicitatiegesprek goed af. Vraag of de werkgever nog verdere vragen heeft (nadat jij natuurlijk zelf nog een paar extra vragen hebt gesteld), of probeer het gesprek nog in een paar zinnen samen te vatten. Geef een stevige hand en laat merken dat je het een prettig gesprek vond.

7. Niets meer van je laten horen

Het minste wat je kan doen na een sollicitatiegesprek, is een mailtje sturen op de volgende dag waarin jij laat merken dat je het een prettig gesprek vond. Hiermee laat je merken dat je enthousiast bent en dat je zin hebt in die nieuwe baan. Niets meer van je laten horen kan fataal zijn, misschien doet die andere kandidaat het namelijk wél…