7 Tips voor je eerste sollicitatieproces

10 februari 2016

De economie leeft weer op. Bedrijven groeien langzaam, er wordt weer geïnvesteerd en de werkloosheid daalt. Nederland trekt weer uit het slop en het uitzicht op een baan wordt voor veel mensen een stuk beter.

De economie trekt uit het slop, maar het vinden van een baan is nog steeds niet makkelijk voor schoolverlaters.

Het vinden van een baan is echter nog steeds niet makkelijk. Een goede sollicitatiebrief schrijven is al een hele kunst en er zijn soms wel honderden mensen die op één vacature solliciteren. Dit geldt vooral voor schoolverlaters. Je hebt nog geen ervaring met solliciteren en je moet goede sollicitatie skills hebben om ertussen te komen. Om de kans op jouw droombaan te vergroten, hebben wij een aantal sollicitatietips op een rij gezet:

1. Analyseer

Maak een eerlijke analyse van jezelf. Vraag om de mening van mensen uit je directe omgeving en doe eens een carrièretest.

2. Structureer

Kom je net van school en heb je geen werk? Probeer dan 20 uur per week te besteden aan het vinden van een baan. Op deze manier houd je structuur in het leven en voorkom je dat je na je studie in een gat valt.

3. Volg interessante bedrijven

Houd interessante bedrijven in de gaten. Bel de personeelsafdeling op als je weet dat er gereorganiseerd wordt, of als je weet dat het bedrijf groeiende is. Assertiviteit wordt door veel bedrijven gewaardeerd: het toont karakter.   

4. Bel de werkgever

Voordat je begint met het schrijven van de sollicitatiebrief voor je droombaan is het slim om de contactpersoon voor de vacature eens te bellen. Stel goede vragen en laat merken dat je erg geïnteresseerd bent. Misschien kun je in je sollicitatiebrief refereren aan dit gesprek. Ten minste, als het een goed gesprek was.

Met deze tips vergroot je de kans op een baan.
Met deze tips vergroot je de kans op een baan.

5. Netwerk

Vertel zoveel mogelijk mensen in je omgeving dat je werk zoekt. Wie weet vind je via een bekende een mooie ingang bij een leuk bedrijf.

6. Verdiep je in het bedrijf

Was je sollicitatiebrief goed en mag je op gesprek komen? Probeer zoveel mogelijk te weten te komen over het bedrijf, voordat je op gesprek gaat. Hiermee toon je interesse en laat je zien dat je gemotiveerd en enthousiast bent.

7. Leer van feedback

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je wordt afgewezen. Vervelend, maar het kan ook erg leerzaam zijn. Bel gewoon op naar het bedrijf en vraag waarom je afgewezen bent. Met die feedback kun je jezelf enorm verbeteren.

 

Met deze tips op zak is die droomjob al een stuk dichterbij. Succes met solliciteren!