Manschap geeft antwoord

Vragen over de uitzendovereenkomst

9 vragen van werkgevers over de uitzendovereenkomst

Er zijn, naast de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (vast contract), zes andere arbeidsrelaties. Denk hierbij aan het nul-urencontract, payrolling, een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, het min/max-contract, het werken met freelancers en het werken met uitzendrachten.

Er bestaan dus veel verschillende arbeidsrelaties. Ze verschillen allemaal sterk van elkaar; de één is complexer dan de andere. In dit blog wordt er gekeken naar de uitzendovereenkomst en beantwoordt Manschap de negen meest gestelde vragen die ons kantoor hebben bereikt. Dit artikel is niet alleen interessant voor werkgevers; ook voor werknemers is het goed om te weten wat je rechten zijn.

Groei

De economie groeit. We zijn er nog (lang) niet, maar we merken dat het optimisme heerst. De groeiende economie zorgt ook voor alsmaar groeiende vraag naar uitzendkrachten, zodat bedrijven met hun capaciteit de markt kunnen bijbenen. De eerste vraag die wij beantwoorden is daarom ook een inkoppertje.

1. Wanneer kies je voor een uitzendkracht?

Natuurlijk is de belangrijkste reden voor het inlenen van uitzendkrachten een (tijdelijk) personeelstekort. Dit kan komen door een stijgende vraag vanuit de markt, maar ook door ziekte, vakanties of bijvoorbeeld (seizoensgebonden) piekdrukte.

Tegenwoordig komt het ook steeds vaker voor dat Manschap hoger opgeleid personeel uitzendt, als tijdelijke (of permanente) aanvulling van kennis en vaardigheden op de werkvloer.

2. Wat houdt een uitzendovereenkomst precies in?

In feite is een uitzendovereenkomst een overeenkomst tussen het uitzendbureau en de uitzendkracht, waarbij de uitzendkracht arbeid verricht onder leiding van de opdrachtgever. Dit maakt de uitzendovereenkomst bijzonder; er zijn namelijk drie partijen bij betrokken.

3. Wat zijn de voordelen van uitzenden?

  1. Jij bent niet zelf de werkgever, dat is namelijk het uitzendbureau. Het uitzendbureau zal daarom alle plichten en risico’s van een werkgever op zich nemen. Je hoeft geen dossiers bij te houden of administratieve werkzaamheden te verrichten die wel gedaan dienen te worden bij vaste werknemers.
  2. Een uitzendkracht is meestal op korte termijn beschikbaar
  3. Je hoeft zelf geen sollicitatieprocedure te organiseren
  4. Als een uitzendkracht niet goed bevalt, kunnen de werkzaamheden van de kracht per direct worden gestopt.

4. Wat zijn de nadelen van uitzenden?

  1. Een voordeel is dat je direct afscheid kunt nemen van een uitzendkracht die niet naar behoren functioneert. Het tegenovergestelde is soms ook het geval: een goede uitzendkracht kan ook per direct opstappen als het werk niet bevalt.
  2. Over het algemeen kan worden gesteld dat een bedrijf de uitzendkracht niet zelf uitzoekt. De werving en selectie van uitzendkrachten wordt gedaan door het uitzendbureau. Wanneer hierdoor een aantal kandidaten kan worden voorgesteld, dan kan de definitieve selectie door de opdrachtgever worden gemaakt.
  3. Je betaalt meer voor een uitzendkracht.

5. Hoe wordt het salaris bepaald bij een uitzendkracht?

Een uitzendkracht heeft recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden als (vaste) werknemers in een vergelijkbare functie. Dit betekend dat de uitzendkracht ook recht heeft op hetzelfde salaris en dezelfde (eventuele) toeslagen.

6. Hoe leen je een uitzendkracht in?

Een uitzendkracht inlenen bij Manschap doe je volgens het volgende stappenplan:

  1. Manschap ontvangt een omschrijving van de functie waarvoor de opdrachtgever één of meerdere uitzendkrachten zoekt. Hierbij worden de functie-eisen en de verwachte uitzendduur vermeld.
  2. Wij gaan zoeken naar een geschikte kandidaat. We zoeken eerst binnen ons eigen bestand en als het nodig is, werven we nieuwe kandidaten in ons netwerk en gaan hiermee in gesprek.
  3. Als er een kandidaat is gevonden, maken we afspraken met de opdrachtgever. Deze afspraken gaan over de duur van de uitzending, de inhoud van het werk, de veiligheid van de werkplek en de te verstrekken informatie voor de uitzendkracht.
  4. We spreken een tarief af voor de in te lenen uitzendkracht.
  5. We leggen alle gemaakte afspraken vast.

7. Welke regels gelden bij uitzendwerk?

  • Bij een uitzendovereenkomst gelden bijzondere opzeggingsregels. Het uitzendbureau kan hiervan gebruik maken.
  • De uitzendkracht is formeel in dienst bij het uitzendbureau, dit maakt de uitzendovereenkomst een bijzondere vorm van arbeidsovereenkomst.
  • De regels van het Ontslagbesluit gelden.
  • De Wet Allocatie Arbeidskrachten door Intermediairs (WAADI) moet worden toegepast door het uitzendbureau.
  • Wanneer de opdrachtgever niet onder een CAO valt, past het uitzendbureau de CAO voor uitzendkrachten toe.
  • De arbeidsrechtelijke regelgeving wordt met een uitvoerige regeling aangevuld door de CAO’s voor uitzendkrachten.

8. Welke afspraken moeten worden gemaakt over het uitzenden?

Voor het ter beschikking stellen van een uitzendkracht, werkt de NBBU met algemene voorwaarden. Hierin liggen de belangrijkste afspraken tussen het uitzendbureau en de inlener vast. Wanneer dit nadrukkelijk is afgesproken maken deze voorwaarden deel uit van het contract. Als de uitzendkracht het contract tekent, dan tekent het ook voor deze algemene voorwaarden.

9. Wat zijn de gevolgen als de uitzending wordt beëindigd?

De opdrachtgever (inlener) kan op ieder moment de uitzendovereenkomst beëindigen. Dit kan hij doen zonder gevolgen.

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×