Een uitzendkracht inhuren: waarmee moet je rekening houden?

15 oktober 2015

De economie trekt uit het slop. We krijgen het allemaal wat drukker en de productiebedrijven in Twente draaien weer op volle toeren. We zijn allemaal weer optimistisch, maar we weten ook dat economische groei zowel pieken als dalen kent.

Maar goed, als het even wat minder gaat, wil je ook nergens aan vast zitten. Je wil flexibel zijn.

Pieken en dalen

Het werk hoopt zich op, de productie draait maximaal en je werknemers laten weten dat ze er wel een extra collega bij kunnen gebruiken. Maar goed, als het even wat minder gaat, wil je ook nergens aan vast zitten. Je wil flexibel zijn.

Afbeelding Manschap Uitzendbureau Een uitzendkracht inhuren: waarmee moet je rekening houden?

Flexibiliteit

En dan komt het uitzendbureau in beeld. Flexibiliteit is het toverwoord in een grillige en groeiende economie. Is het druk, dan is een extra mannetje op de werkvloer geen overbodige luxe. Is het even wat rustiger, dan zit je nergens aan vast. Je betaalt alleen de gewerkte uren.

Flexibiliteit is het toverwoord in een grillige en groeiende economie.

Flexibiliteit kan echter ook een nadeel hebben. Hoewel dit weinig voorkomt, kan een uitzendkracht opstappen wanneer hij wil. Een uitzendkracht kan zijn werkzaamheden beëindigen, omdat hij bijvoorbeeld een contract met meer zekerheid kan krijgen bij een andere werkgever.

Als een bepaalde functie een lange inwerktijd vereist (een paar maanden), dan is het in sommige gevallen aantrekkelijker om iemand een tijdelijk contract aan te bieden. Daarentegen heeft Manschap altijd een aantal specialisten achter de hand die voor veel functies geen lange inwerktijd nodig hebben. Ook is het in dit soort gevallen interessant om een werknemer met een detacheringscontract in dienst te nemen.

Afbeelding Manschap Uitzendbureau Een uitzendkracht inhuren: waarmee moet je rekening houden?

Kosten

Je hebt het vast wel eens gehoord of gelezen: uitzendkrachten zijn relatief duur. Dat is maar net hoe je het bekijkt. Een werknemer met een vast- of tijdelijk contract die in een rustige periode niks te doen heeft, kost relatief meer. Bovendien is een machine die stilstaat nog veel duurder. Flexibiliteit heeft zijn prijs, maar wanneer hiermee de productie in stand kan worden houden, dan is dit prijsverschil te verwaarlozen.

Administratie

De gewerkte uren worden door het uitzendbureau geregistreerd. Dit kan zowel op papier, als digitaal. De uitzendkracht zal zijn gewerkte uren per week invullen en nadat jij hierop akkoord hebt gegeven, wordt dit naar het uitzendbureau gestuurd. Het te betalen bedrag wordt aan de hand van de gewerkte uren en het afgesproken uurtarief bepaald.

Flexibiliteit heeft zijn prijs, maar wanneer hiermee de productie in stand kan worden houden, dan is dit prijsverschil te verwaarlozen.

Wet Werk & Zekerheid

Dit jaar is er een hoop veranderd in de wetgeving rondom werk en zekerheid. Zo moet je uitzendkrachten dezelfde salarissen en arbeidsvoorwaarden bieden als die jouw eigen werknemers krijgen. Ook is het wettelijk verplicht om uitzendkrachten dezelfde voorzieningen te bieden. Denk hierbij aan het gebruik van de kantine, vervoer, kinderopvang, etc. Bovendien moeten ze de mogelijkheid krijgen om te solliciteren op vacatures binnen jouw bedrijf.

Na 1 juli zijn werkgevers verplicht om werknemers na twee tijdelijke contracten een vast contract aan te bieden. Voorheen waren dit drie contracten. Als de uitzendkracht goed bevalt en je wilt hem in dienst nemen, is de kans aanwezig dat je hem verplicht een vast contract moet aanbieden. Als een werknemer op uitzendbasis voor je heeft gewerkt, dan heeft hij of zij wettelijk al één contract gehad. In sommige gevallen eindigt een uitzendcontract wanneer de uitzendkracht ziek wordt, en wordt deze weer in dienst genomen als ze weer beschikbaar zijn. Voor de wet zijn dit ook twee contracten. Wees je daarvan bewust.

Arbo

Dit lijkt misschien een open deur, maar de Arbo-wet geldt niet alleen voor je eigen personeel, maar ook voor flexibele- en tijdelijke krachten. Zoals eerder vermeld, horen uitzendkrachten dezelfde voorwaarden en voorzieningen te krijgen als je eigen werknemers.