Flexwerken, bijstand, UWV en het basisinkomen

10 augustus 2015

Minister Lodewijk Asscher behoort op het moment niet tot de meest populaire mensen van het land. En dat is misschien wat zacht uitgedrukt. Zijn nieuwe Wet Werk & Zekerheid lijkt averechts  te werken. De nieuwe wet verplicht werkgevers om flexwerkers na twee tijdelijke contracten een vaste aanstelling te geven. Willen werkgevers dit niet, dan kunnen ze maar één ding doen: de flexwerker op straat zetten. Deze werknemer moet dan op zoek naar een andere flexibele baan, of in de WW of bijstand.

WWZ

Het lijkt erop dat de nieuwe WWZ, die flexwerkers zou moeten beschermen, juist minder zekerheid geeft in plaats van meer. Arbeidsrechtadvocaten en kantonrechters zitten daarom tot over hun oren in het werk, zo schrijft Trouw

Minister Lodewijk Asscher behoort op het moment niet tot de meest populaire mensen van het land. En dat is misschien wat zacht uitgedrukt.

Flexwerk

Door maatschappelijke verschuivingen kiezen mensen er steeds vaker voor om flexibel te werken. Ze nemen liever zelf de regie over hun leven. Nooit waren er zoveel freelancers, ZZP’ers en flexwerkers in Nederland als vandaag de dag. Ook heeft de recessie ervoor gezorgd dat veel mensen niet anders kunnen, omdat werkgevers niet  meer zo snel een vaste aanstelling geven.

Afbeelding Manschap Uitzendbureau Flexwerken, bijstand, UWV en het basisinkomen

Bijstand

Ook heeft de recessie ervoor gezorgd dat er tegenwoordig bijna 400.000 Nederlanders in de bijstand zitten. En het grootste gedeelte heeft daar niet zelf voor gekozen. De arbeidsmoraal in Nederland is enorm. Het is zelfs zo dat mensen hun identiteit en waardigheid aan hun werk ontlenen, wij kunnen ons dan ook goed voorstellen hoe het voelt om onvrijwillig in de bijstand te zitten. Het vervelende is dat de wetgeving rondom de bijstand haaks staat op onze arbeidsmoraal. Mensen die vanuit de bijstand een tijdelijke baan aannemen, krijgen na beëindiging van het contract te maken met een wachttijd van vier weken waarin zij geen bijstand ontvangen, zo schrijft NU.nl. Dat is vervelend, vooral als je geen financiële buffer hebt om die tijd te overbruggen. Bovendien is er ook nog altijd sprake van een armoedeverval: gaat men werken voor een minimumloon, dan ga je er per saldo niet op vooruit, omdat men dan geen aanspraak meer maakt op veel subsidies en toeslagen. Het werkt in veel gevallen demotiverend.

De recessie heeft ervoor gezorgd dat er tegenwoordig bijna 400.000 Nederlanders in de bijstand zitten.

Basisinkomen

Dit is één van de redenen dat er in Nijmegen wordt geëxperimenteerd met een basisinkomen. Gratis geld voor iedereen, zo klinkt het in de media. Het idee is dat iedereen verzekerd is van een uitkering, of je nou werkt of niet. Werken levert in dit geval altijd meer welvaart op en bovendien wordt vrijwilligerswerk en het ontplooien van talent gestimuleerd. Een maatschappelijke bijdrage wordt zo veel interessanter gemaakt. Er zijn natuurlijk vele voor- en tegenstanders. In het Financieel Dagblad schreef macro-econoom Mathijs Bouman een interessant opiniestuk over dit experiment.

Afbeelding Manschap Uitzendbureau Flexwerken, bijstand, UWV en het basisinkomen

Iedere baan biedt perspectief en levert op de lange termijn meer op dan een goede WW-uitkering.

UWV

En dan verandert het UWV zijn regels ook nog eens. Ook hierover zijn de meningen verdeeld. Als je een WW-uitkering ontvangt, dan ben je na zes maanden verplicht om iedere baan aan te nemen. Het niveau van het salaris mag geen reden zijn om de baan niet te accepteren of om er niet op te solliciteren. Dit geldt ook als je WW-uitkering hoger is dan het nieuwe salaris. Het doel is om mensen te stimuleren om te gaan werken en op zich is dat niet verkeerd. Iedere baan biedt perspectief en levert op de lange termijn meer op dan een goede WW-uitkering. Bovendien staat een gat van een jaar bijvoorbeeld heel slecht op je CV. Hoe denk jij hierover?

Als uitzendbureau staan wij midden in de maatschappij. De veranderingen op het gebied van werk en zekerheid volgen wij op de voet. We helpen mensen graag aan een baan, want werk biedt altijd perspectief.