Het ‘versoepelde’ ontslagrecht; drie voor- en nadelen

Reno Polman, Accountmanager

1 februari 2016

De meningen over het nieuwe ontslagrecht zijn verdeeld. Het zou in plaats van soepeler, juist strenger zijn geworden. Het is namelijk zo dat veel bedrijven verder moeten met werknemers waar ze geen toekomst meer in zien. Het lijkt zelfs zo te zijn dat de enige uitweg in sommige gevallen alleen een flinke afkoopsom is, die hoger is dan de transitievergoeding. Heeft minister Asscher het goed gedaan? Manschap zet een aantal voor- en nadelen voor werkgevers op een rijtje. Zullen we beginnen met de voordelen?

Voordelen

  1. Het ontslagrecht is sinds 1 juli 2015 flink veranderd. Ontslaan is goedkoper geworden, nu de zogenaamde ‘gouden handdruk’ maximaal een jaarsalaris of €76.000 is. In het verleden kwam het soms voor dat werknemers met een lange diensttijd achter de rug tonnen meekregen na hun ontslag.
  2. Het klinkt een beetje als een verdraaid nadeel, maar het is in onze ogen toch echt een positieve uitwerking: werkgevers worden zorgvuldiger. Werkgevers gaan zorgvuldiger te werk als ze een werknemer willen ontslaan.
  3. Ook iets positiefs: werkgevers vinden minder vaak de weg naar de rechtbank. Dit betekent dat ze er samen met hun werknemer proberen uit te komen. Dit heeft deels te maken met het feit dat werkgevers bang zijn voor een afwijzing van de kantonrechter. Dit kan als gevolg hebben dat werknemers de hoofdprijs eisen, aldus de Volkskrant.

 

Minister Asscher: vriend of vijand van werkgevers?
Minister Asscher: vriend of vijand van werkgevers?

Nadelen

  1. De papierwinkel is er niet kleiner op geworden. Dossiers zijn belangrijker dan ooit. Als werkgevers van een werknemer af willen, dan moet dit onderbouwd zijn in een dichtgetimmerd dossier. Hierin moeten duidelijke argumenten staan die in de wet beschreven zijn.
  2. Het ontslag zou versoepeld worden, maar in de praktijk blijkt dit niet zo te zijn. Rechters verlenen in veel gevallen namelijk geen toestemming voor het ontslaan van een werknemer. Ironisch genoeg was dit voor de wijziging van de wet uitzonderlijk te noemen.
  3. Werkgevers komen bijna niet onder de transitievergoeding uit. Ook als de werknemer veel te verwijten valt. De nieuwe wet met haar transitievergoeding ziet geen verschil in verwijtbaar- en érnstig verwijtbaar gedrag. Een werknemer gaat vrijwel altijd met een transitievergoeding naar huis.

 

Bron: de Volkskrant