Cadeautjes, kerstpakketten, eindejaarsgeschenken en de fiscus, hoe zit dat?

7 november 2017

Het is weer bijna zover: de eerste kerstpakketten zullen over een paar weken de deur uitgaan. Het klassieke kerstpakket is nog altijd erg populair in het oosten van het land. Veel bedrijven hebben hun kerstpakketten al besteld en de meeste werknemers kijken er al naar uit.

Misschien zijn er ook nog bedrijven die met hun handen in het haar zitten. Wat gaan ze dit jaar geven aan hun werknemers? Het is daarbij belangrijk om de regels omtrent loonbelasting in het achterhoofd te houden. En ja, dat lees je goed. Loonbelasting.

Wil jij jouw werknemers wat extra’s geven? Dan ziet de fiscus dat als betaling in natura.

Kleine geschenken

Wil jij jouw werknemers wat extra’s geven? Dan ziet de fiscus dat als betaling in natura. Er is echter wel een ‘kleine geschenken regeling’, ook wel bekend als de ‘€25 regeling’. Een werkgever kan met een cadeau van €25 (incl. BTW) onbelast zijn werknemer verrassen. Een bosje bloemen voor zijn of haar verjaardag is dus geen probleem.

Kerstpakketten en de belastingdienst, hoe zit dat eigenlijk?
Kerstpakketten en de belastingdienst, hoe zit dat eigenlijk?

Overige geschenken

Voor overige geschenken geldt de zogenaamde ‘vrije ruimte’. Dit is het bedrag dat een werkgever mag gebruiken om zijn werknemers belastingvrij vergoedingen te verstrekken. Deze ‘vrije ruimte’ is 1,2% van het totale belastbare loon van zijn werknemers.

Het kerstpakket, het cadeautje voor Secretaressedag, een jubileumgeschenk en dergelijke ‘vergoedingen’ gaan allemaal ten koste van het bedrag dat een werkgever mag vergoeden aan haar werknemers.

Buiten de vrije ruimte

Vergoedt de werkgever iets buiten deze vrije ruimte? Dan moet hij maar liefst 80% loonbelasting betalen over deze vergoedingen. Dit geldt niet voor bijvoorbeeld de reiskostenvergoeding, deze mag altijd onbelast worden uitgekeerd aan werknemers.