Krapte op de Twentse arbeidsmarkt door economische groei

18 december 2017

Twentse ondernemers zijn optimistisch. Dit optimisme is volledig terecht, want de Twentse economie laat een mooie groei zien. Dit blijkt uit de zogenaamde Twente Index. Er is zelfs sprake van krapte op de regionale arbeidsmarkt. Als uitzendbureau en recruiter weten we dat als geen ander.

High tech

Dit heeft deels te maken met het feit dat Twente een high tech regio is. De technische sector is in Twente, in tegenstelling tot veel andere sectoren, tijdens de crisis gegroeid met maar liefst 5,4%. Ook is het opmerkelijk te noemen dat het aandeel studenten met een technische achtergrond groter is dan in andere regio’s.

Afbeelding Manschap Uitzendbureau Krapte op de Twentse arbeidsmarkt door economische groei

Groei

Ook groeit de regio Twente sneller dan de rest van het land. Waar de algemene Nederlandse economie in de afgelopen jaar respectievelijk 2,3% en 2,2% groeide, toonde Twente een groei van 2,9 en 2,8%. Het Bruto Regionaal Product van Twente steeg met een flinke 4,2% in de afgelopen jaren, waar het Bruto Nationaal Product achterbleef met een groei van 2,8%.

Vertrouwen

Daarnaast hebben Twentse ondernemers gemiddeld genomen meer vertrouwen dan ondernemers elders in het land. Het landelijke ondernemersvertrouwen is gegroeid met een kleine 10%. In Twente zijn ze veel optimistischer; het vertrouwen van de Twentse ondernemer is in het afgelopen jaar met 21% toegenomen.

Recruitment

De rol van recruiters en uitzendbureaus in Twente wordt crucialer. Om te kunnen blijven groeien, moeten de Twentse bedrijven ook hun capaciteit op peil kunnen houden. De arbeidsmarkt ligt open, dit geldt met name voor werknemers met een technische achtergrond.

Bron: Twente Index