Lascursus voor medewerkers technische dienst

Reno Polman, Accountmanager

16 juni 2016

Lassen is een vak apart. Dat klinkt misschien cliché, maar het is een echt specialisme dat je niet eenvoudig onder de knie krijgt. Een lasser moet een heleboel weten over het te bewerken metaal en het gereedschap. Ook komt er een beetje natuur- en scheikunde bij kijken, want metaal gaat zich anders gedragen als je het gaat verhitten en dit kan gevolgen hebben voor de kwaliteit van het werkstuk.

Geen overbodige luxe

Een medewerker van een technische dienst moet ook een hoop kennis hebben. Brede kennis. Zo’n TD’er moet van alles weten over hydrauliek, pneumatiek, aandrijftechniek, elektronica en ga zo maar door. De werkzaamheden zijn ook erg divers; de medewerkers van een technische dienst zijn daarom niet elke dag aan het lassen. Om de laskunsten van de medewerkers op niveau te krijgen (of te behouden) is een lascursus soms geen overbodige luxe.

Opperste concentratie tijdens de lascursus
Opperste concentratie tijdens de lascursus

Lascursus

Manschap regelde dit voor een aantal medewerkers van de technische dienst van een grote textielfabriek. Wij zorgden voor gereedschap, een lastafel, persoonlijke beschermingsmiddelen en een vakbekwame docent. Op deze manier leerden we de medewerkers van de technische dienst hoe ze het best een las kunnen leggen.

Het is een kwestie van oog-hand coördinatie: je moet er gevoel voor krijgen.

Martin Karsten – Lasmeester & -specialist STS

Martin Karsten, medewerker en collega van ons zusterbedrijf STS, is door de NIL (Nederlands Instituut voor Lastechniek) erkend als lasmeester en lasspecialist. Hij legt het uit: “Een cursus als deze is bedoeld om kennis te maken met de basisprincipes van het lassen. Daar moet je een beetje gevoel voor krijgen. Dit krijg je natuurlijk door veel te oefenen, alleen dan krijg je gevoel bij wat een lasbad is en wat het doet. Het is een kwestie van oog-hand coördinatie en gevoel voor het materiaal. Helemaal bij het TIG lasproces, omdat je dan de lastoorts met één hand vast hebt en de lasdraad met de andere. MIG/MAG is een wat makkelijker, semi-automatisch proces, omdat de smeltdraad door de lastoorts loopt. Hierdoor kun je de toorts met twee handen vasthouden. Bij STS gebruiken we MIG/MAG echter alleen voor het ‘grovere werk’ en bij dikker materiaal. Voor de rest werken we vrijwel alleen met het TIG lasproces, omdat dit nauwkeuriger, veelzijdiger en netter laswerk oplevert.”

De docent helpt een handje mee tijdens de lascursus
De docent helpt een handje mee tijdens de lascursus