De samenwerking met Polaroid

De camera die opnieuw hip werd

Het perfecte plaatje

“Voor mijn gevoel heb ik de afgelopen 22 jaar teveel in de auto of in het vliegtuig gezeten”, vertelt Rudi Bout. “Het was tijd voor een nieuwe uitdaging, daarom zocht ik contact met Manschap.”

Fietsje

Op het moment van schrijven is hij vijf weken werkzaam bij Polaroid. Elke dag lekker ‘op het fietsje’, zoals hij dat zelf zegt. Het is een bijkomend voordeel dat een bijzonder bedrijf als Polaroid zich op een steenworp afstand van zijn huis bevindt.

Impossible

De Polaroid camera kent iedereen. Direct je foto’s afgedrukt. Tot en met de jaren ’90 was de iconische camera mateloos populair, maar door de opkomst van digitale fotografie nam de verkoop enorm af.

In 2008 viel het doek voor de fabriek in Enschede. Het bedrijf werd echter doorgestart door een aantal werknemers. Zij geloofden in de kracht van de analoge camera en waren ervan overtuigd dat het zijn populariteit terug zou krijgen. Onder de toepasselijke naam ‘Impossible’ gingen ze door met de analoge camera en direct-klaar-foto’s.

Karsten (Manschap) en Rudi (Polaroid)

Terugkeer

Na deze comeback ging het bedrijf in 2017 weer verder onder de naam Polaroid. Meteen introduceerden zij een nieuwe camera: de Polaroid One Step 2. Sindsdien groeit het bedrijf gestaag. Sterker nog: ze kunnen de groei amper bijbenen.

Werkvoorbereider

Daarom schakelden ze de hulp in van Manschap. Door de enorme krapte op de arbeidsmarkt voor technische mensen was het moeilijk om een geschikte werkvoorbereider te vinden. Manschap verzorgde de werving en selectie voor deze functie. In Rudi zag Manschap de ideale kandidaat. Polaroid was het hier snel mee eens. Rudi kreeg een rechtstreeks contract bij dit bijzondere bedrijf.

“Ik werd voorgesteld bij Polaroid. Na één gesprek was het mij al duidelijk: dit wordt een mooie uitdaging. Op dezelfde dag vond het vervolggesprek plaats en alles was snel beklonken”, vertelt hij enthousiast. “Dat ging lekker snel, voor ik het wist had ik een andere baan.”

Vakantiewerk

“Het grappige is dat ik al eerder bij Polaroid heb gewerkt”, lacht hij. “Dat was vakantiewerk, ik heb hier de nodige schoolvakanties doorgebracht op de expeditie. Ik kan me herinneren dat het voor die tijd een goed betaald vakantiebaantje was, daar was ik toen erg trots op.”

Beginnen bij de basis

Rudi heeft door de jaren heen een brede ervaring opgebouwd in de techniek en industrie. Na zijn opleiding werktuigbouwkunde was hij in verschillende technische functies werkzaam. Van chipbouw tot betonstaal en alles wat je daar tussenin kunt bedenken, Rudi heeft het gedaan. Die ervaring komt bij Polaroid goed van pas.

“Ik zag het werk hier meteen liggen. Ik wil niet meteen in het diepe springen, maar eerst een goede basis leggen. Er moet een vertaalslag worden gemaakt. We werken hier veel met Amerikaanse maten en dat moet omgezet worden. De machines zijn uniek, daarom is het belangrijk dat alle tekeningen met de juiste maten in Solid Works worden gezet. Ook moet het magazijn op orde worden gebracht. Zo brengen we alles stap voor stap naar een hoger niveau.”

Fotopacks

Misschien een leuk weetje: alle vaste werknemers bij Polaroid krijgen een camera. Per maand krijgen ze twee fotopacks om hippe kiekjes te maken. Rudi: “Je gelooft het misschien niet, maar mijn kinderen zijn er dol op. Je zou denken dat ze in dit digitale tijdperk niks van analoge fotografie willen weten, maar het tegendeel is waar. Ze zijn er druk mee!”

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×