Vijf sollicitatietips voor je eerste baan

16 maart 2016

Je hebt netjes je diploma gehaald. Je hebt mooie cijfers op je lijst en je hebt bovendien je afstudeerstage met een mooi cijfer afgerond. De wereld ligt aan jouw voeten. Een baan moet dan makkelijk te vinden zijn, toch?

Helaas is niks minder waar. Hoewel de groeiende economie het voor starters allemaal wat makkelijker maakt, is het nog steeds lastig om een leuke baan te vinden die aansluit op je opleiding. Manschap heeft daarvoor vijf tips op een rijtje gezet. Wij zijn tenslotte gek op dit soort lijstjes.

Sollicitatietip #1: Kies een opleiding met een reëel toekomstperspectief

Sporten is dan misschien wel je lust en je leven, maar denk eerst goed na voordat je bijvoorbeeld een sportopleiding gaat doen. Opleidingen als ‘Sport & Beweging’, of een opleiding tot artiest beloven een leuke schooltijd, maar bieden weinig kans op een goed betaalde baan. Denk hier dus goed over na voordat je een keuze maakt!

Sollicitatietip #2: Wees sociaal

Je hebt je diploma binnen, dus je hebt alle competenties voor een goede baan op zak. Dat is natuurlijk helemaal waar, maar er zijn een aantal dingen die je niet op school leert. In het werkveld moet je met veel verschillende mensen samenwerken die je niet voor het uitzoeken hebt. Dat vraagt om veel sociale vaardigheden. Hoe ga je bijvoorbeeld om met die eigenwijze collega, als je wat van hem nodig hebt? Hij werkt langer bij het bedrijf dan jij en toch moet je hem overtuigen. Hoe doe je dat? Denk hier goed over na en werk aan je sociale vaardigheden!

Het zoeken naar je eerste baan kan soms heel frustrerend zijn
Het zoeken naar je eerste baan kan soms heel frustrerend zijn

Sollicitatietip #3: Zorg voor werkervaring

Het is behoorlijk frustrerend dat bijna iedere werkgever om werkervaring vraagt. Als je nog maar 22 bent, hoe kunnen ze dan verwachten dat je dan al vijf jaar werkervaring hebt? Vergeet niet dat vrijwilligerswerk, een bijbaantje en stages ook een waardevol onderdeel zijn van je CV. Wil je weten hoe je een goed CV opstelt? Lees dan dit artikel eens.

Sollicitatietip #4: Gebruik je netwerk

Soms heb je gewoon een ‘kruiwagen’ nodig. Het is heel handig om mensen te kennen binnen een bedrijf waar jij jezelf graag ziet werken. Maak een profiel aan op LinkedIn, bouw een netwerk op en maak er geen geheim van dat je werk zoekt. Kijk ook eens rond in je kennissenkring, Facebook kan je hierbij goed van dienst zijn. Vraag gewoon eens rond of kennissen geen baantje voor je weten en of ze een goed woordje voor je kunnen doen. Zorg er wel voor dat je een goede sollicitatiebrief of -email hebt klaarliggen.

Sollicitatietip #5: Het uitzendbureau

Het uitzendbureau kan ook een uitkomst zijn. Kom gewoon eens bij ons langs voor een vrijblijvend gesprek. Uitzendwerk biedt namelijk altijd perspectief: je doet werkervaring op en er is altijd een kans aanwezig dat de werkgever jou in dienst neemt. Dit komt vaker voor dan je denkt!