10 tips voor een goede sollicitatiebrief (of -email)

Vers uit de serie sollicitatietips: de sollicitatiebrief! Of email natuurlijk, want ook solliciteren gaat steeds minder via de oude, vertrouwde post. Niet iedereen heeft ervaring met solliciteren. Het is vooral voor schoolverlaters iets nieuws en daarom willen wij ze graag een handje helpen. Hieronder staan tien tips om je dichterbij je droombaan te brengen!

1. Zet alle eisen voor de functie op een rijtje

Lees de vacature goed door en noteer alle eisen. Gebruik dit in je sollicitatiebrief.

2. Kort en krachtig

Gebruik geen te lange zinnen. Wissel de lengte van de zinnen wel af; dit zorgt ervoor dat het lekker leest.

3. Je sollicitatiebrief is géén cv!

Focus je alleen op de meest relevante onderdelen van je cv. Denk bijvoorbeeld aan opleiding en ervaring. Je brief of email moet geen kopie worden van je cv.

4. Richt je brief aan de juiste contactpersoon

Wees persoonlijk. Begin je brief of mail niet met ‘geachte heer…’, of iets dergelijks. Als er geen contactpersoon bij de vacature staat vermeld, bel het bedrijf dan op. Zorg ervoor dat je brief persoonlijk wordt.

5. Maak het uniek

Soms moet je meerdere brieven de deur uit doen. Zorg er dan wel voor dat iedere brief uniek is en op maat gemaakt is voor het bedrijf waaraan het gericht is.

6. Beschrijf alleen relevante ervaring

Als je solliciteert voor een functie als storingsmonteur, dan is je vroegere bijbaantje in de supermarkt compleet irrelevant. Noem dit dat dan ook niet in je brief.

7. Waarom ben jij de beste kandidaat?

De sollicitatiebrief dient maar voor één doel: laten zien dat jij geknipt bent voor die baan. Dit moet dan ook duidelijk uit je brief naar voren komen.

8. Waarom is dit je droombaan?

Jij wil die functie hebben. Laat daarom merken dat je enthousiast bent en overtuig de werkgever met sterke argumenten. Pas er wel voor op dat je niet arrogant overkomt.

9. Waarom juist dát bedrijf?

Laat in je brief duidelijk naar voren komen dat je graag bij dat specifieke bedrijf wil werken. Waarom vind je dat bedrijf interessant? Laat het duidelijk weten!

10. Taal

Een taal- of spellingsfout in je sollicitatiebrief kan écht niet. Gebruik daarom de spellingscontrole van je tekstverwerker. Let wel op dat de spellingscontrole grammaticafouten met de d’tjes en de t’tjes niet herkent. Wees er zeker van dat de brief of mail meerdere keren gecheckt is op fouten, voordat je het de deur uit doet. Vraag ook anderen om je sollicitatiebrief door te lezen.

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×