Spit & Manschap

Een goede buur is beter dan een verre vriend!

Gedreven door data

“Wij zien wat anderen niet zien”, vertelt Mark Ent, directeur van Spit Electrical Mechanics. “Daar draait het de laatste jaren steeds meer om. Wij monitoren elektrische aandrijvingen om onderhoud te voorspellen. Zo voorkom je ongewenste stilstand of uitval.”

Sturen op data

Voor deze monitoring heeft Spit zelf software ontwikkelt. Mark Ent is nauw betrokken bij deze ontwikkeling. Het bedrijf draait op data. “Deze digitalisering begon voor ons rond 1997. Vanaf toen begonnen wij met het bijhouden van een digitale historie van de aandrijflijn van een papierfabriek. Ondertussen hebben we van die aandrijflijn een onderhoudshistorie van 21 jaar. Dat is data waar we op kunnen sturen.”

Met enige trots tovert hij op zijn scherm een dashboard tevoorschijn van de software. “Kijk, we kunnen precies zien wanneer er onderhoud gepleegd moet worden. Alle onderdelen van de aandrijflijn staan geregistreerd op volgorde van urgentie.”

Preventie als businessmodel

“Veel bedrijven draaien op verkoop. Daar zijn ze blij als er bij de klant wat kapot gaat, want dan kunnen ze leveren. Ons businessmodel zit anders in elkaar. Wij worden verdrietig als de boel bij de klant in de soep loopt. Dat betekent dat wij ons werk niet goed hebben gedaan. Het is onze taak om te voorkomen dat er onderdelen kapot gaan.”, aldus Ent.

KPI’s

Op grote schermen op de werkvloer zijn de prestaties van het bedrijf te zien. De KPI’s zijn realtime te volgen. Ook wordt klanttevredenheid voortdurend getest. “Wij gaan altijd voor een acht of hoger. Beoordeelt een klant ons met een cijfer onder de acht, dan nemen wij direct contact met ze op. Wij willen weten hoe het beter kan.”

Michael is via Manschap in dienst gekomen bij Spit

Groei

Het mag duidelijk zijn waarom een vooruitstrevend bedrijf als Spit in de lift zit. Ze opereren in de top van de markt en werken voor grote klanten als Essent en Nuon. Het succes heeft ook een keerzijde. Het probleem verschuilt zich in de arbeidsmarkt. Technische mensen zijn lastig te vinden. Verloop is er nauwelijks, maar de groei is moeilijk bij te benen.

Werkvoorbereider

Voor het vinden van een werkvoorbereider/planner werd daarom Manschap ingeschakeld. Al snel werd de juiste persoon gevonden in Michael. “Als gevolg van een reorganisatie bij mijn vorige werkgever, kwam ik eventjes aan de zijlijn te staan. Toen ik mijn CV online plaatste, was Reno Polman van Manschap de eerste die belde. Manschap is onderdeel van Schipper Techniek, dat sprak me aan. Die zitten dicht op de industriële markt, dat vond ik belangrijk. Binnen no-time was ik bij Spit aan het werk. Afgelopen week kregen we via Manschap nog een extra monteur als versterking.”

Discipline

Michael is een ex-militair. Nadat hij zijn land een aantal keer had gediend, hing hij zijn barret aan de wilgen. Hij ging de techniek in. “Toen ik bij Spit een rondleiding kreeg, wist ik meteen dat dit een perfect bedrijf voor mij was. Alles is hier zo ontzettend professioneel, dat sprak me aan.”, aldus Michael.

De militaire discipline komt goed van pas. Het systeem moet worden gevoed met data en dat vraagt om discipline van hem en zijn collega’s. “Ook komt de militaire stressbestendigheid goed van pas. Het is soms flink aanpoten hier. Ik sta dagelijks voor logistieke-, personele- en materiële uitdagingen.”

Snel schakelen

Bij Spit doet hij de planning voor de werkplaats en alles wat met offertes en kostenberaming te maken heeft. Hij staat middenin het bedrijf. “Ik ben constant mensen aan het vrijspelen. We houden de lijnen kort, zodat we snel kunnen schakelen. Vorige week belde een klant met de vraag of ik twee mensen voor het weekend in Trinidad kon krijgen. En een tijdje terug kreeg ik zo’n aanvraag voor een monteur in Angola. Dat is best pittig.”

Internationaal

Spit is een internationale speler. Klanten komen grotendeels uit West-Europa, maar deze bedrijven hebben opdrachtgevers in alle uithoeken van de wereld. In dit speelveld moet je de ontwikkelingen op de voet volgen, of sterker nog: vóór zijn. Spit experimenteert dan ook volop met 3D-printing. Ook op andere gebieden wordt er geëxperimenteerd. Zo hebben ze twee honden die kortsluiting op kunnen sporen. Je kunt niet álles aan de techniek overlaten…

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×