Een eerbetoon

Aan een bijzonder mens

Onze mensen: Petrolhead Steve Ward

Steve Ward overleed tijdens een verkeersongeval in 2018. Als eerbetoon aan deze fantastische persoonlijkheid blijft zijn verhaal op onze website staan.

Steve Ward werkt al enige tijd voor Manschap. Hij is een vreemde eend in de bijt; hij is namelijk een rasechte Engelsman. Jaren geleden woonde hij al een tijd in Nederland, waar hij goede vrienden heeft. Hij werkte toen voor een Harley Davidson customshop in Enschede. Hij ging echter weer terug naar zijn geboortegrond, maar 15 jaar later stond hij weer bij zijn vrienden Geert en Moniek op de stoep in het Twentse Goor.

Steve Ward woont bij zijn Nederlandse vrienden in huis. Hij heeft daar een eigen ‘cel’, zoals hij het zelf noemt. In een aangebouwd deel achter de keuken heeft Steve zijn eigen kamer. Het eerste wat in het oog springt, zijn de voetbalshirts van Nottingham Forest aan de muur. In de veronderstelling dat Nottingham een wijk in Londen was, vroegen wij hem: “That’s in London, right?”. Als blikken konden doden… “No, that’s in the middle of England, in the country! You know, the forests of Robin Hood!”, reageerde Steve direct. Maar natuurlijk, dat is ook zo. We waren in de war, wellicht hadden we de Londense wijk Notting Hill in ons hoofd.

It looks like it means something, but it really doesn’t, haha!

Steve liet ons ook een leren vest zien van zijn zogenaamde ‘motorclub’. Voor de grap had hij met vrienden zo’n vest gekocht en hier wat willekeurige patches opgenaaid. “It looks like it means something, but it really doesn’t, haha!”, aldus Steve. Typisch Britse humor, ze rijden eigenlijk nooit motor met elkaar, maar drinken af en toe een biertje. “Some of the guys don’t even have a bike, haha!”

Tijdens de koffie werd al snel duidelijk wat Steve’s passie is. Steve is een rasechte ‘petrolhead’. Hij houdt van alles wat rijdt, als het maar een beetje lawaai maakt. “It’s all about the sound”, zegt Steve. Hij laat meteen een aantal foto’s zien van een aantal custom motoren die hij in het verleden zelf heeft gebouwd. En natuurlijk van zijn ‘Yanks’, zo noemen hij en Geert de oude Amerikaanse auto’s die ze in het verleden hebben gereden. Er verschijnt een glimlach op Steve zijn gezicht en deze zou de rest van de avond niet meer verdwijnen.

It’s all about the sound!

Steve en Geert namen ons mee naar een boeren schuur, op zo’n vijf minuten rijden van hun huis. Deze schuur huren ze van een boeren familie voor een schappelijk bedrag per maand. In deze schuur sleutelen ze samen aan hun Amerikaanse bakken. Geert heeft er een mooie Oldsmobile staan, eentje die regelrecht uit een gangsterfilm zou kunnen komen. Steve werkt er aan zijn vierdeurs Chevrolet Chevelle. Een zeldzame vertoning, want meestal zie je ze in de tweedeurs uitvoering. Het is dan ook lastig om er onderdelen voor te krijgen.

Reno (Manschap) en Steve Ward

In een zelfgemaakte spuitcabine van gekannibaliseerde partytenten staat zijn ‘baby’. Hij had ‘m een paar weken geleden mat zwart gespoten, een kleur die de Chevelle als geen ander staat. Onder de motorkap ligt een Chevy Smallblock van 4,3 liter. Ja, dit noemen ze ‘small’ aan de overkant van de oceaan. Steve is een vakman, dat zie je zo. Hij is een sleutelaar en een metaalbewerker en daar is hij goed in. De carrosserie van de auto ziet er superstrak uit.

It’s not a Porsche, it’s just a bloody Volkswagen!

Tussen de onderdelen, auto’s en motoren, in een geur van olie en smeermiddelen, komen de verhalen over vroeger al gauw los. Steve vertelde ook over zijn diensttijd. Met dezelfde passie waarmee hij over auto’s sprak, sprak hij ook over het geluid van de Centurion en Chieftain tanks van het Britse leger destijds. Hij vertelde ook trots dat hij ooit pech had gekregen in een pantservoertuig met een Porsche motor. Er was iets met de carburateur. Lachend vertelde hij dat hij bij een garage verderop een Volkswagen carburateur had gehaald als vervanger voor het Porsche-exemplaar. Het voertuig kon zijn weg vervolgen. Steve vertelde ons lachend: “It’s not a Porsche, it’s just a bloody Volkswagen!”

I just want a garage with a bedroom, that’s all I need!

Op het moment werkt Steve als lasser voor een opdrachtgever van Manschap, maar ooit hoopt hij zijn eigen garage te hebben. Niet om er rijk van te worden, maar om er gewoon van te kunnen leven. “I just want a garage with a bedroom, that’s all I need!”, aldus Steve. Wat een geweldige gozer. Hij wordt gemist!

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×