Wat mag en wat niet?

De 'regels' van het sollicitatiegesprek

Wat mag een werkgever vragen tijdens een sollicitatiegesprek?

Solliciteren, we raken er niet over uitgepraat. Het gaat weer beter met de Nederlandse economie en de werkgelegenheid groeit langzaam maar zeker door, dus er komen meer banen beschikbaar. We zitten ook in de tijd van het jaar dat studenten afstuderen en vol goede moed de arbeidsmarkt betreden. Veel mensen komen dus terecht in sollicitatiegesprekken met recruiters en werkgevers. Bij die gedachte alleen worden velen al zenuwachtig. Manschap hoopt jou met dit artikel een beetje gerust te kunnen stellen, misschien hoef jij je over bepaalde vragen dan geen zorgen meer te maken…

1. Een werkgever mag vragen stellen over jouw huidige salaris en arbeidsvoorwaarden

Dit mag niet. Zolang jij of je partner geen financieel belang krijgt in het bedrijf, mogen er geen vragen worden gesteld over je financiële situatie.

2. Een werkgever mag vragen stellen over jouw geaardheid, geloofsovertuiging, politieke gezindheid, vakbonden en dergelijke zaken

Dit mag niet. Een werkgever mag hierover geen vragen stellen als dit niet relevant is voor de functie. Dit mag dus wel als je solliciteert voor een functie bij een kerk of bijvoorbeeld een politieke instantie.

3. Een werkgever mag vragen stellen over jouw activiteiten op social media

Dit mag niet. Hoewel werkgevers wel jouw profiel mogen opzoeken en bekijken, mogen ze hier geen vragen over stellen. Dat betekend dus ook dat jij dit niet kan uitleggen of verdedigen! Zorg er dus altijd voor dat jouw profiel gesloten is voor mensen die niet met jouw ‘bevriend’ zijn. Op deze manier voorkom je dat jouw toekomstige werkgever vraagtekens zet bij jouw posts op Facebook, Twitter of Instagram.

cv lezen

4. Een werkgever mag vragen stellen over je mentaliteit

Dit mag. Het is natuurlijk belangrijk voor de werkgever om te weten hoe jij als professional in elkaar zit. Het is relevant voor iedere mogelijke functie die jij gaat vervullen.

5. Een werkgever mag ongevraagd referenties benaderen

Dit mag niet. Een werkgever mag alleen op verzoek referenties benaderen die jij zelf aandraagt. Ze mogen niet zomaar met jouw voormalige werkgever(s) gaan bellen om te vragen naar jouw functioneren, gezondheid, salaris en arbeidsvoorwaarden.

6. Een werkgever mag een vrouwelijke sollicitant vragen stellen over (mogelijke) zwangerschap

Dit mag niet. Als een vrouwelijke werknemer zwanger wordt, moet haar werkgever haar een tijdje missen. Dat is logisch. Een werkgever mag op basis hiervan geen beslissingen nemen en mag dus ook geen vragen stellen over een mogelijke kinderwens of zwangerschap.

7. Een werkgever mag vragen stellen over jouw gezondheid

Dit mag niet. Een werkgever wil natuurlijk gezonde werknemers aannemen, maar het is verboden om hier naar te vragen of op basis hiervan te discrimineren. Als het relevant is voor je functie, dan mag het echter wel. Een kapper of ondernemer van een dierenspeciaalzaak mag bijvoorbeeld wel vragen naar mogelijke allergieën.

8. Een werkgever mag vragen naar een eventueel strafblad

Dit mag niet. Een werkgever wil het liefst geen mensen met een crimineel verleden in dienst. Maar een mens kan van zijn of haar fouten leren en in de Nederlandse maatschappij verdient iedereen een tweede kans. Wanneer het voor je functie echter relevant is, dan mag de werkgever hier wél naar vragen. Een bankier mag je bijvoorbeeld vragen naar een eventueel frauduleus verleden en als je wil solliciteren bij de politie mag je absoluut geen strafblad hebben.

Tot slot

Werkgevers gaan soms creatief om met deze regels. Je mag een vrouwelijke sollicitant niet vragen naar haar kinderwens, maar een dergelijk antwoord proberen ze soms wel los te peuteren met een vraag als: ‘Waar zie jij jezelf over vijf jaar?’. Een gênante foto op Facebook mag officieel geen reden zijn om een sollicitant af te wijzen, maar werkgevers kunnen dit wel doen door een algemene reden te hanteren als: ‘Je past niet in ons profiel’. Houdt hier dus rekening mee voorafgaand en tijdens je sollicitatiegesprek en wees scherp en alert.

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×